sv Rokade 60 jaar!

Uit het Lichtenvoornse blad Elna.
Wethouder Jos Hoenderboom verricht de openingszet, Hans Bohm kijkt toe.
Foto: Karin Stronks

NK Bekerfinale schaken in gerenoveerd gemeentehuis

LICHTENVOORDE – Werden er op woensdagavond 24 mei nog drie jubilarissen gehuldigd vanwege hun vijftigjarig lidmaatschap van schaakvereniging Rokade, de donderdag daarna, op Hemelvaartsdag, werd het NK schaken voor de beker gespeeld in het gerenoveerde gemeentehuis in Lichtenvoorde. De organisatie van het schaakevenement lag in handen van Rokade, de gemeente Oost Gelre en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).

Door Karin Stronks

In de transparante ontvangstruimte van het gerenoveerde gemeentehuis van Oost Gelre heerste een ontspannen, verwachtingsvolle sfeer. Zestien Nederlandse topschakers, scheidsrechter Albert Vasse, wethouder Jos Hoenderboom, schaakicoon en televisiepersoonlijkheid Hans Bohm, Rokade voorzitter Gert-Jan van Vliet en belangstellenden ijsbeerden wat heen en weer en praatten met elkaar. Een tafel met keien stond klaar voor de loting.

Wethouder Jos Hoenderboom sprak de aanwezigen toe en zei trots te zijn dat in Oost Gelre een evenement als dit gehouden kan worden. Hoenderboom was goed op de hoogte, sprak de deelnemende teams toe en sprak de hoop uit dat deze bekerfinale voor de schaaksport een boost mag betekenen, ook voor de jeugd: “Schaken is geen elitesport meer, veel topschakers doen aan lichamelijke training, laten de borrel staan en leven gezond. Dat de beste moge winnen en veel succes allemaal!”

Schaakicoon Hans Bohm stelde vragen over de manier van loten: “Wat is er toch met die keien hier?” Wethouder Hoenderboom vertelde met een glimlach: “De Kei is het symbool voor Kracht en Overwinning. Het verhaal gaat hier dat inwoners van Groenlo de reusachtige zwerfkei van de vindplaats Vragender naar vestingstad Groenlo wilden verplaatsen. Echter, het was zwaar, de kei was groot en de Grollenaren gaven hun poging op. Vervolgens hebben Lichtenvoordenaren alles op alles gezet om de klus wel te klaren, dat lukte, en zo is de Kei hier in het centrum van Lichtenvoorde terecht gekomen! Dit voorval, en later nog wel meer situaties, hebben de rivaliteit tussen de beide plaatsen enigszins aangewakkerd.”

De loting voor de halve finales werd verricht door schaakicoon Hans Bohm en wethouder Jos Hoenderboom, de uitkomst bracht naar voren dat in de halve finale de Kennemer Combinatie tegen Apeldoorn en de Groninger Combinatie tegen De Stukkenjagers uit Tilburg moesten spelen. De teams kregen even tijd om de tactiek te bespreken en namen plaats achter de aangewezen schaakborden. Wethouder Jos Hoenderboom verrichte de eerste zet, in overleg met de betreffende schaker, en de halve finale begon. Meteen was de sfeer anders, gesprekken vielen stil, de achtergrondmuziek ging uit, de sfeer was voelbaar tintelend en enigszins gespannen. Op schermen waren de verrichtingen van de topschakers te volgen.

Intussen speelde Hans Bohm buiten onder ideale weersomstandigheden voor het gemeentehuis een potje simultaan tegen enkele kinderen. Hij gaf steeds tips, zag erg foute zetten van zijn tegenstanders door de vingers en merkte op: “Jullie moeten een plan bedenken. En tegelijk je afvragen waarom ik bepaalde zetten doe.” Rond het middaguur, na de halve finales werd er geluncht en de zestien topschakers maakten zich op voor de finale, waarin de Groninger Combinatie het moest opnemen tegen de Kennemer Combinatie voor de titel, om de derde en vierde plek werd gestreden door MuConsult Apeldoorn en De Stukkenjagers uit Tilburg.

De Kennemer Combinatie wist uiteindelijk de beker te winnen, op de tweede plaats eindigde de Groninger Combinatie. MuConsult Apeldoorn legde beslag op de derde plek waardoor de Stukkenjagers uit Tilburg vierde van Nederland werd. Schaakvereniging Rokade kan terugkijken op een fantastisch en goed georganiseerd schaakevenement.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Uit Elna, 
Drie Rokade leden krijgen gouden erespeld
‘Honderdvijftig jaar schaakhistorie’

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE – Drie leden van schaakvereniging Rokade kregen op woensdag 24 mei de gouden erespeld van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) opgespeld. Miklós Hoffer, secretaris van de Oostelijke Schaakbond, overhandigde de jubilarissen Jack Brouwer, Willie Oostendorp en Gert Nijenhuis de gouden erespeld en een fles wijn. De drie ‘gouden’ Rokade leden wisten van niets, ze waren aangenaam verrast. De echtgenotes van de drie jubilarissen kregen een boeket bloemen.

“Hier staat honderdvijftig jaar schaakhistorie”, zo begon Gert-Jan van Vliet zijn toespraak bij de thuisbasis van Rokade, HCR ’t Zwaantje. “Zestig jaar Rokade, drie ‘gouden’ ereleden, ‘krasse knarren’! Welkom leden, welkom familie van de jubilarissen. Deze drie ereleden zijn tientallen jaren betrokken geweest bij Rokade, als teamleider, voor de jeugd, op toernooien. Voor jullie inzet zijn jullie benoemd tot erelid, vanavond krijgen jullie de gouden erespeld van de KNSB!” Miklós Hoffer overhandigde de erespeld aan Gert-Jan van Vliet, die het kostbare kleinood mocht opspelden. De verraste ereleden raakten de speld steeds aan, ze waren er zichtbaar blij mee en trots op. De drie echtgenotes kregen een fraai boeket bloemen.

Na de huldiging trad schaker en entertainer Hans Bohm naar voren. Hij vroeg zich allereerst af waarom juist in 1956 schaakvereniging Rokade is opgericht. “Het was een rustig schaakjaar en Bobby Fischer was nog maar 16 jaar. Toen Jack Brouwer lid werd van Rokade, in 1959, werd de voorloper van ‘studio sport’ voor het eerst uitgezonden. Ook werd in dat jaar de gasbel onder Slochteren ontdekt. In 1967 werden Gert Nijenhuis en Willie Oostendorp lid van jullie schaakclub, in dat jaar werd de eerste televisiereclame toegelaten en werd de LP ‘Sgt Pepper’s lonely hearts club band’ van The Beatles uitgebracht. Met dank aan Google”, zo vertelde het schaakfenomeen.

Na deze ludieke intro vertelde Hans Bohm iets over zichzelf aan de hand van leuke anekdotes, vertelde over zijn boezemvriend Jan Timman en over zijn werk voor televisie en radio. Daarna gaf hij een boeiende presentatie over ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Hij benadrukte het belang van een uitstekende fysieke conditie voor een topschaker. “De ‘buiken’ zijn over het algemeen weg achter het schaakbord. Grootmeesters bezoeken vrijwel zonder uitzondering de sportschool of beoefenen teamsporten zoals voetbal. Maar ook andersom werkt deze materie, topsporters, zoals profvoetballers, zien langzamerhand ook het belang in van het trainen van de hersenen door bijvoorbeeld te gaan schaken. Bovendien is het goed om als jong kind te beginnen, maar ook om tot hoge leeftijd te blijven schaken, het houdt je scherp”, geeft Bohm aan.

Hij besloot zijn presentatie met aandacht voor de jubilarissen die aan de hand van een zelf gekozen schaakstuk bepaalde stellingen voorgelegd kregen die uitvoerig besproken werden. Een blik in de toekomst werd getoond aan de hand van een filmpje over een jongen die tegen een robot schaakte. Al met al kan Rokade terugkijken op een geslaagde en boeiende avond.

De jubilarissen met hun echtgenotes. Foto: Karin Stronks

WLG_22

zie ook het verslag van Herman Grooten op www.schaaksite.nl:

Kennemer Combinatie wint de KNSB-beker en behaalt de dubbel!

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.