Promotie TataSteel

Hans Böhm over Tata Chess in Hilversum: ’Doe nou méér met dat schaken’

© FOTO’S STUDIO KASTERMANS
Yasser Seirawan en Hans Böhm proberen tussendoor even een fout in een schaakstudie te vinden.
De meet & greet met schaakpromotor Hans Böhm en topspeler Anish Giri in foodhall Mout was dinsdag vooral een weerzien van oude bekenden. Het grote publiek, de gewone burger, ontbrak en dat was eigenlijk een beetje jammer, want er kon geschaakt worden met bijvoorbeeld Giri. Dit alles vanwege de komst voor één dag van Tata Chess naar Hilversum, volgende week woensdag.
„Het is meer een informele persconferentie hoor”, aldus Böhm, die zich al jaren beijvert om het schaken in te zetten als oplossing van maatschappelijke issues, zoals concentratieproblemen bij jongeren en eenzaamheid bij (vooral) ouderen. „In dat opzicht kan het schaken een belangrijke functie hebben. Maar dat is niet de zorg van Tata Chess, dat moet de schaakbond op zich nemen.”
Böhm woont al jaren in Hilversum en is blij met de komst van de wereldtop naar Beeld en Geluid, komende woensdag. In het voortraject zijn er clinics gegeven op scholen, is er dus deze meet & greet en komt er maandag, ook in Mout, een schaaktoernooi voor de jeugd uit Hilversum en omgeving. „Maar als de gemeente Hilversum er écht van wil profiteren, en meer wil dan een dagje in de belangstelling staan, moet er ook doorgezet worden als de topschakers straks weer zijn vertrokken uit Beeld en Geluid. Ik vind de samenwerking tussen Tata Chess en de speelsteden die zich aanmelden nog te vrijblijvend. In de contracten zou eigenlijk de eis moeten staan dat er plaatselijk sociale projecten worden opgezet met schaken als middel. Niet als doel. Voor mij hoeft de schaakbond geen half miljoen leden te krijgen. Maar ik denk wel: doe nou méér met dat schaken! Het is juist zo belangrijk om het schaken te gebruiken voor andere, maatschappelijke doeleinden.”
Ook Yasser Seirawan komt binnenlopen, de partner van de dochter van Jan Nagel en sinds enige tijd ook in Hilversum gehuisvest. Seirawan behoorde in de jaren tachtig en negentig tot de wereldtop, won onder meer een bekende partij van Gary Kasparov en is tegenwoordig veel aan het werk als online-commentator bij toptoernooien. Seirawan zit boordevol anekdotes, dat kan ook niet anders als je zelf tegen Tal, Karpov, Timman en Kortsjnoj, om er slechts enkelen te noemen, hebt gespeeld.
Vraag aan hem is: hoe komt het dat schakers uit zijn hoogtijdagen enorme personality’s waren en de topper van tegenwoordig vrij kleurloos zijn. De Amerikaan lacht: „De top is tegenwoordig zo jong, die hebben nog geen uitgekristalliseerde persoonlijkheden. Maar over twintig jaar is Anish Giri een heel interessante man, geloof me maar. In mijn tijd waren de grote namen oudere, ervaren spelers. Je had de Koude Oorlog, waardoor je ook heel anders naar de Sovjet-spelers keek. Hardheid werd ook gekweekt omdat je economisch gezien altijd een goed resultaat nodig had om bijvoorbeeld de huur te betalen. Tegenwoordig zijn de prijzengelden beter en kiezen spelers, die weten dat ze de top tien van de wereld niet gaan halen, voor een studie. Jammer, maar verstandig.”
Jeroen van den Berg, oud-Hilversummer en toernooidirecteur van Tata Chess. „Ik schaak zelf bij Sopsweps en ik merk dat de speler allemaal blij en trots zijn dat er in Hilversum wordt gespeeld. Sommigen hebben al een dag vrijgenomen om te gaan kijken.”
Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.