Schaken tijdens het Zwarte Cross Festival

Het Zwarte Cross Festival (ZCF) is een fenomeen. Wat begon met een klein clubje dat van motoren hield die wat heen en weer reden en over obstakels sprongen, is het festival inmiddels uitgegroeid tot een mega-event. Dit jaar waren er 220.000 bezoekers en zo’n 300 evenementen: letterlijk alle soorten muziek door nationale en internationale bands maar ook een groot aanbod van andere culturele aard. One-man shows, theatervoorstellingen, acrobatiek, workshop schermen, lezingen van professoren, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er. En dit jaar voor het eerst ook een doorlopende simultaan. Het was een groot succes, mede door de goede begeleiding van leden van schaakvereniging Rokade uit Lichtenvoorde.

Een impressie:

Ik kreeg een ruim afgebakend stuk grond met tafels en stoelen waar ook niet-schakers konden zitten. Het was warm dit weekend van 12-15 juli maar de simultaan was constant bezet, met uiteenlopende tegenstanders: kinderen met adviserende ouders, schaars geklede dames, vrolijke groepen jongens, zware tegenstand van de verenigingen uit de omtrek en ouderen die vroeger hadden geschaakt en het wel weer eens wilden proberen.

Er is tijdens al die feestdagen geen wanklank gevallen in de schaakhoek. Ik kreeg veel bier aangeboden. Omdat alle partijen in een andere fase verkeerden (bij de een net begonnen, bij de ander bijna klaar) kon ik moeilijk pauze nemen.

Drie dagen 7 uur in de hitte rondlopen is wel zwaar.

De schaakhoek zat toepasselijk net naast een grote denker:

Ik ben een keer ’s ochtends over het gehele complex gelopen. Afgezien van cross-banen zijn er complete kermis-attracties en gigantische tenten.

Overal spreuken met een kleine twist, waar je vrolijk van wordt.

De schaaksport bleek een zinvol onderdeel van het immense totaalaanbod. Hopelijk blijft dat zo.

Voor de goede orde mijn resultaat: ik speelde minstens honderd partijen per dag.

vrijdag 1 remise tegen Marcel Krosenbrink uit Winterswijk.

zaterdag 1 remise tegen Johan de Vries uit Amsterdam.

zondag geen remises.

De organisatie van het ZCF zal volgend jaar gratis entree weggeven voor een ieder die van mij wint.

Op de website van sv Rokade was te lezen:

‘Om het geheel in goede banen te leiden was SV Rokade gevraagd om te assisteren. Op vrijdag wilden de gebroeders Wim en René dit wel doen. De zaterdag deden Ruud en zijn vriendin Georgette de zware klus. De zondag was voor Geert en zijn oude makker Jan Henskens. De taak van onze vrijwilligers was: de stukken gereed te zetten, waar nodig wat uitleg te geven en te zorgen dat Hans wat te eten en drinken had.

De schaaksport heeft duidelijk laten zien dat het geen stoffig imago heeft. Om het wat meer kleur te geven was ook afgeweken van het standaard zwart-wit. Hans speelde met oranje en gele stukken. De tegenstanders met o.a. blauwe en groene stukken. De schaakborden waren aan het begin van de dag nog wel met witte en zwarte vlakken maar het vele stof deed de witte vlakken behoorlijk vervagen. Waarschijnlijk een natuurlijke aanpassing aan de Zwarte Cross.

Het waren geweldige dagen en niet alleen vanwege het weer. Hans liet zich soms meeslepen in het drankgebruik van zijn tegenstanders, maar “’ook dat nog” mocht zijn overmacht niet aantasten.’

zie ook een verslag op www.schaaksite.nl:

Kleurrijk schaken op superfestival

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.