Toegevoegde waarden

De actieve schaakvereniging van Krimpen aan de IJssel organiseerde een informatieve avond over het belang van de schaaksport voor de jeugd. Daar is al veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en zoals te verwachten viel, is daar nooit een sluitend bewijs voor gevonden (te duur, te veelomvattend, te tijdrovend). Maar er zijn wel vermoedens, ervaringen, anekdotes die laten zien dat de schaaksport spelenderwijs competenties aanleert zoals concentratie, logisch en kritisch denken, plannen, beslissen onder tijdsdruk.

Er loopt weer een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van de RUG naar de relatie tussen schaken en leren, het resultaat zal ergens in 2020 kenbaar worden gemaakt.

Ik was een van de sprekers op deze avond en ik vertelde vooral over mijn eigen ervaringen, mijn leven (mijn moeder heeft haar leven lang geschaakt en was de enige in het verzorgingshuis die nog de krant las en goed bij haar hoofd was en zij was ook de oudste).

Ook Prof. Eric Scherder is een warm pleitbezorger voor de schaaksport, hij laat zien hoe blij de hersenen worden van denken (neuroplasticiteit). Natuurlijk is de schaaksport daarin niet uniek, maar het heeft vele voordelen boven een studie: de uitdaging van een sport, het sociale aspect van de analyse, de mondiale belevenis (er doen op dit moment 189 landen mee aan de schaakolympiade in Batoemi), de mogelijkheid om via de computer altijd en overal te kunnen spelen.

Hier wat flyers en andere informatie toegestuurd door secretaris Dick van Buuren. Wellicht ter inspiratie.

De gastheer van de avond was voorzitter Peter Glissenaar.

In het Algemeen Dagblad stond een vooraankondiging:

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.