Op zoek naar de Japanse lach

12

In opdracht van The Japanese Chamber of Commerce, vertrok ik in 2001 naar Japan. De handelsbetrekkingen Nederland-Japan bestonden 400 jaar en dat wilde men op gepaste wijze vieren. Tien schrijvers/journalisten werden uitgenodigd om een eigen invalshoek te kiezen in het land van de rijzende zon. Ik koos voor een zoektocht naar de Japanse lach: we kennen de giechel achter de hand/waaier en het stoïcijnse masker maar van alles daartussenin is minder bekend.

Op mijn zoektocht naar de Japanse lach, ontmoette ik geisha’s, verhalenvertellers, critici, schrijvers, regisseurs en artiesten, ik ging naar theaters en bladerde door vele boeken en stripverhalen (overigens geeft de Japanse overheid vaak via stripverhalen informatie door aan het volk, dus deze vorm van communicatie is alom en van oudsher). Natuurlijk had ik een gids, anders was het ondoenlijk. Sugawara Izuru zocht alles voor me uit, regelde afspraken en sprak daarbij ook vloeiend Nederlands. Het boek is mijn dagboek van alle ervaringen. Ik maakte zelf foto’s en maakte ook dankbaar gebruik van de foto’s van mijn reisgenoot en schaakvriend Tim Krabbe, die een pelgrimstocht naar de Fuji-berg maakte. het boekje is fraai geïllustreerd uitgegeven door Karakter uitgevers bv.

Mooi uitgegeven boekje met harde kaft, foto’s en tekeningen.

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.