De pion

02

Een nieuw schaakboek van Hans Bohm en Yochanan Afek, uitgeverij Tirion. De eerste van een serie van zes boeken. Per jaar zal een boek verschijnen over een bepaald schaakstuk. Zowel de geschiedenis als alle schaaktechnische aspecten van het betreffende stuk.

De pion, de ziel van het schaakspel. De inleiding gaat over de algemene geschiedenis (de eerste voorlopers dateren van 4000 voor Christus!); de meeste stukken hebben zich interessant ontwikkeld door culturen en tijden heen tot wat zij nu zijn. De Indische/Arabische tijd, de Middeleeuwen, de invloed van kerk en staat, de versnelling in oorlog voeren: er is veel terug te vinden via de schaakstukken. Er wordt natuurlijk in het bijzonder ingegaan op de pion. Vroeger hadden alle acht pionnen een andere beeltenis. Onder invloed van de Islam zijn de stukken abstract van vorm geworden.

Dan volgen 60 thema’s en 240 diagrammen waarin de pion de hoofdrol vervuld. Goed boek voor eigen studie en als lesmateriaal. In 2011 komt deel 2, over De Toren.

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.