Schaakfestijn Arnhem

wikipediafoto-01

De schaaksport is de grote winnaar op de jubileumviering van OSBO en ASV

25 juni is een historische dag geworden in de al rijke geschiedenis van ASV. Voor het 70-jarige jubileum van de Oostelijke schaakbond en het 125-jarig bestaan van ASV was Arnhem voor een dag de schaakhoofdstad van Nederland. Rozet, het prachtige nieuwe gebouw met daarin onder meer onze partner Bibliotheek Arnhem, ademde de hele dag schaken. Het programma klonk als een klok en het leidde tot de komst van 250-300 schaakliefhebbers, waarvan er zeker 200 ook achter het bord kropen.

In dit verhaal nemen we jullie nog een keer mee van het plein voor Rozet, via de hal, de derde etage, over de trappen naar het Auditorium op de vierde verdieping om bovenin het gebouw te eindigen bij het tweetallentoernooi. Het viel, zoals je ziet, echt niet mee om het schaken te ontlopen in Rozet. En aangezien Rozet op zaterdag met name een hoog bibliotheekbezoek kent, hebben veel jonge en oudere mensen het schaken gezien.

Het was ook een prachtig gezicht. Voor de ingang lag een prachtig buitenschaakspel van Theo Jurrius, waarop Zhaoqin Peng en Tea Lanchava op een heel leuke en toegankelijke wijze schaakten voor het publiek. Jan Rotmans, velen van ons bekend, praatte het aan elkaar. Vooral erg leuk was de aftrap daar met een partij tussen vier meisjes van SMB en de twee ‘Chessqueens’. De eerste partij ging na hevige strijd verloren voor de Nijmeegse jeugd, maar het tweede duel, waarin twee meisjes gekoppeld werden aan de beide damesinternationals eindigde in remise. Helaas sloeg het weer daarna om, waardoor er nauwelijks meer mensen op straat waren om te kijken.

Binnen had men uiteraard geen hinder van de verslechterde weersomstandigheden. Thomas Beerdsen speelde in de hal van Rozet uiteindelijk tegen zo’n 50 tegenstander. Rond 13 uur nam Léon van Tol het stokje even over van de 17-jarige Apeldoorner, omdat hij het NK internetschaak moest spelen. De beide simultaangevers scoorden goed. Thomas won 43 partijen en speelde vier keer remise. Drie keer moest de Open Arnhems kampioen buigen. Een mooi resultaat in vijf uur lang rondjes lopen langs 21 borden.

Op de derde etage was ‘het plein’ gevuld met een carré met 28 borden voor Jan Timman. De Arnhemse grootmeester had ruim drie uur nodig om zijn partijen af te werken. Een enkele partij beëindigde hij snel, maar tegen sommige spelers had de gewezen nummer twee van de wereld het moeilijk. Nico Schoenmakers was een van de zes spelers die de grootmeester op remise hielden.

Vanaf Jan Timman kwam je op de trappen naar de vierde etage de stands van Schaakkunst met allerlei schaakgerelateerde artikelen en De Beste Zet met de schaakboeken tegen. Margreet Wevers en Erika Sziva hadden mooie spullen bij zich en ze hadden dan ook veel belangstelling. Bovendien wonnen de mensen die een resultaat haalden tegen de simultaangevers tegoedbonnen van deze ondernemers.

Na deze luchtige onderbreking op de trappen, kon iedereen in de middag achteroverleunen in het Auditorium. Huub Blom hield een prachtige lezing over de geschiedenis van het competitieschaak in de OSBO. Daarin zaten veel feitjes over ASV en aan het slot schonk hij ASV nog een mooi schaakbord. Hans Böhm nam daarna het stokje over met een verhaal over de zes schaakstukken. In een interactieve sessie met Willy Hendriks achter de knoppen van de computer passeerden diverse stellingen de revue. Het leidde tot interessante uitwisselingen van varianten. Duidelijk werd in ieder geval de schoonheid van onze edele schaaksport. Wat dat betreft zijn de boeken “Wij presenteren ……” van Hans Böhm en Yochanan Afek aanraders. Aan de hand van opgaven op elk niveau worden de mogelijkheden van elk stuk duidelijk, zo bleek zaterdag.

Inmiddels zijn we op de 5e etage van Rozet aangekomen. Die werd de hele dag bevolkt door 60 koppels. Deze drukte was fantastisch. En in een geweldige sfeer werden de zeven ronden afgewerkt, deels op het prachtige dakterras van Rozet. Het tweetallentoernooi werd gewonnen door Richard van der Wel en ons oud-lid Fitzgerald Krudde. Zij eindigden op 13 punten gelijk met grootmeester Maarten Solleveld en Bram van den Berg. Eerstgenoemd duo scoorde echter een half bordpunt meer. Leuk was dat de kersverse KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen de prijzen uitreikte.

 

De afterparty was buiten op het plein voor Rozet gepland met een partij tussen Hans Böhm en Marleen van Amerongen, echter de regen verstoorde dat plan. Uiteindelijk werden het een aantal snelschaakpartijen in Café Bar Heeren van Aemstel tijdens een gezellige afterparty. Hans Böhm had het enorm naar zijn zin en bleef tot acht uur zitten schaken tegen wie dat maar wilde. En een vijftigtal schakers vermaakte zich daarbij.

Bovenstaand verhaal maakt wel duidelijk dat de OSBO en ASV een uniek evenement hebben georganiseerd. Het format was geweldig en lokte veel mensen naar Arnhem, mede ook door de mogelijkheden van het Rozet. Ik ben ervan overtuigd dat dergelijke evenementen een enorme stimulans kunnen geven aan het georganiseerde schaak. In herinner me in de jaren zeventig de populaire V&D-simultaanseances door het hele land. Eigenlijk zou dit programma door heel Nederland gepresenteerd moeten worden. Dan krijgen we het georganiseerde schaak echt weer onder de aandacht van het grote publiek. Hopelijk hebben de OSBO en ASV de aanwezige KNSB-bestuurders op dit spoor gezet en hebben we ook andere verenigingen geïnspireerd om meer aan schaakreclame te doen.

“Volgend jaar weer?”, was een veel gehoorde kreet. Tsja, dan hebben we natuurlijk geen jubileum. Maar ja, wat goed is, verdient herhaling. Het volgend jaar jubilerende ZSG Zwolle had al interesse in het evenement, maar misschien moeten we het ook wel jaarlijks organiseren in Arnhem. Al is natuurlijk altijd de vraag of we het succes van 25 juni 2016 kunnen benaderen of zelfs overtreffen. Daarom is deze datum voorlopig een historische datum. De dag waarop ASV en de OSBO het schaken weer op de kaart hebben gezet.

Wil je nog even terugkijken naar het evenement, ga dan even naar de Facebookpagina van ASV. Daar staan een paar filmpjes over deze memorabele dag.

 

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.