NK 2018

Op 1 juli werd het NK schaken geopend in de Tolhuistuin in Amsterdam, tevens de speellocatie.

Een korte impressie, ondersteund met foto’s van Harry Gielen.

De deelnemers.

Eerst de acht spelers aan het NK-vrouwen:

Dan de acht deelnemers aan het Algemeen NK:

De ceremoniemeester

gaf het woord aan de nieuwe toernooidirecteur Bart Stam, die memoreerde dat dit het 74e officiële NK is sinds 1909 en dat hij er zin in had. Hij dankte sponsor Deloitte, die voor drie jaar tekende, en was trots op het deelnemersveld en de locatie met ruime en koele zalen.

Vervolgens werd Jan Peter Wissink, bestuurslid met de portefeuille topschaak gevraagd hoe het jubileum in 2019 extra glans te geven. We hebben zoveel goede spelers en veel aanstormend talent, hoe kun je die betrekken? “Ik sta open voor suggesties en wil dat graag bepleiten bij de sponsor als er een goed plan op tafel ligt”, zei Jan Peter.

Voorzitter Marleen van Amerongen legde nog eens uit hoe belangrijk de spelers zijn als ambassadeur voor de schaaksport en wat een impact dat heeft op de jeugd. Zij eindigde met de heuglijke mededeling dat er een nieuw fonds wordt gelanceerd, het Jong Oranje aan zet-Fonds, speciaal bedoeld ter ondersteuning van trainingen en uitzendingen naar toernooien. “Iedere sport heeft boegbeelden nodig”.

Bessel Kok, organisator, promotor en mecenas was speciaal uit Praag gekomen om een eerste gulle bijdrage te doen in het Jong Oranje aan zet-Fonds. Hij was onder de indruk gebracht van de prestaties van Machteld van Foreest.

De officiële introductie van het Jong Oranje aan zet-Fonds werd bezegeld met een kleine groepsfoto:

Moeder Sheila en Machteld van Foreest dankten de KNSB en Bessel Kok voor dit initiatief. Sheila heeft als hobby programmeren voor artificial intelligence toepassingen en Machteld studeert wel 5 uur per dag schaken.

Machteld hielp bij de loting, zij draaide aan een tombola en dat bepaalde de speler die naar voren kwam:

De spelers moesten vervolgens een keus maken uit een tafel vol speelgoed:

en ze vertelden over hun dromen en wensen toen zij 10 jaar waren.

De meest uiteenlopende beroepen passeerden de revue.

Loek van Wely wilde hartchirurg worden, ‘want dan kun je je geen fouten permitteren’.

Zaoqin Peng speelde tot haar twaalfde tafeltennis en ze voetbalde, daarna ging ze pas schaken. Als ze eerder was begonnen ….

Jorden van Foreest wilde altijd schaker worden. Hij heeft net zijn middelbare schoolopleiding afgesloten; nu kan het echte werk gaan beginnen.

Sipke Ernst wilde voetballer worden maar hij is momenteel ook trainer van Machteld, dus hij kon goed aangeven hoe goed zij is voor haar leeftijd. Machteld staat nummer één op de wereldranglijst tot twaalf jaar.

Anne Haast bleek precies deze dag jarig te zijn, zij kreeg een extra bosje bloemen en gaf Machteld het advies om vooral ook te genieten van de avonturen tijdens de toernooien. Dat blijft je je leven lang bij.

Het NK 2018 was geopend.

De komende volle week (geen rustdagen) is deze prachtige wisseltrofee de inzet:

Machteld kreeg als dank het jeugdboek Simon de Schaker, met opdrachten van alle spelers en enkele prominenten.

Ronde 1 en 2

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.