Wereldschaakdag

WERELDSCHAAKDAG.

Op 13 oktober was het wereldschaakdag, een initiatief vanuit Budapest van de Polgar-zussen onder de noemer ‘chess-connect-us’. Veel landen deden mee: China, India, Amerika, Canada, Mexico, Venezuela, Chili, Nepal, Bahrein, Botswana, Spanje, Servië, Tsjechië, Azerbeidzjan om er maar een paar te noemen. Overal werden activiteiten ontplooid met lessen, toernooitjes, simultaans, kunst, dans en spel. Na een eerste contact in januari jl. tussen Jesus Medina Molina en burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog over schaaktafels, wilde onze KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen graag het initiatief doorzetten op de Global Chess Festival dag met meer activiteiten en zij vond een ongekend enthousiasme op Schiermonnikoog.

De Stichting Lytje Willem, die alle kinderactiviteiten op het eiland organiseert, zette hun mascotte in (Lytje Willem zelf), zorgde voor de rode vlaggen en iedere deelnemer kreeg een mooi uniek shirt.

Tel daarbij op de inspirerende inzet van de burgemeester en haar team en dan krijg je iets bijzonders: Schiermonnikoog werd het eerste schaak-eiland ter wereld!

zie ook isleofchess.com

zie ook https://www.schaaksite.nl/2018/10/17/schaken-is-een-pure-vorm-van-kunst/

 

Hotels en restaurants deden mee, er kwamen twee permanente schaakzitjes op het Open grasveld met als openingspartij de burgemeester tegen de voorzitter.

Speciale schaakborden waren gemaakt door Maarten Langen, met witte en rode stukken en op het bord een afspiegeling van de twee vuurtorens en het eiland.

Schrijfster Joyce van der Meijden las voor uit haar eigen boek ‘Simon de schaker’.

Tijdens de lunch werden cadeaus uitgewisseld, de burgemeester kreeg het boek De Loper omdat daarin de bijzondere voorgeschiedenis van het schaakspel staat beschreven.

Er moesten extra boten worden ingezet om de vele kinderen op tijd op het schaakeiland te krijgen. Zij speelden een toernooi in hotel Van der Werff. Dit was overigens al de derde editie van het Lytje Willem’s Grand Prix Jeugdschaaktoernooi.

Omdat veel ouders er gelijk een korte vakantie aan vastplakten had men mij gevraagd om een stoomcursus te geven. Het was een genoegen om de moeders en vaders uit te leggen waarom schaken leuk en zinvol is voor een kind, we namen de loop van alle stukken door en tussendoor vertelde ik iets over de rijke geschiedenis.

De bijna duizend bewoners van Schiermonnikoog hebben nu kennis gemaakt met de schaaksport, we zijn nieuwsgierig naar de voortgang.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.