WK na ronde 8

Uit De Telegraaf van 21 november door Nick Tol

AMSTERDAM Acht partijen, acht remises. De WK-match in Londen tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en uitdager Fabiano Caruana gaat voorlopig niet de geschiedenisboeken in als meest spraakmakende wedstrijd ooit. Maar volgens schaakexpert Hans Böhm gloort er licht aan het eind van de tunnel. Na een rustdag gaan de machtige Noor en avontuurlijke Amerikaan vandaag weer verder, bij een 4-4 tussenstand.

Vlak voor het titelgevecht voorspelde je al een gelijkwaardige strijd. Hoe saai is deze WK-match tot dusver?

,,De laatste partij was voor het eerst echt een WK-waardige”, erkent Böhm. ,,Het was een prachtig gevecht, zeker het mooiste tot nu toe. Ze werden allebei tot het uiterste gedreven en werkten niet het technische verhaal af dat mensen van een lager niveau ook kunnen spelen. Caruana acteerde aanvallend en goed voorbereid. Carlsen kwam onder heel zware druk te staan. Er werd door diverse schaakliefhebbers al gevreesd voor zijn leven. Hij werd gedwongen om tot het diepste van zijn kunnen te gaan. En toen vond hij toch nog een briljante verdediging, de enige uitweg die er nog was. Carlsen bleef nét aan overeind. Een beetje zoals het Nederlands elftal tegen Duitsland (2-2), afgelopen maandag.”

Hoe belangrijk is deze partij voor het verdere verloop van de wedstrijd?

,,Zoiets moet gebeuren om die match op te krikken voor beide spelers. Er zijn nu nog vier partijen te gaan. De schaker die het eerstvolgende duel wint, gaat er vermoedelijk ook met de titel vandoor. Wie nu het risico neemt, kan daarvoor beloond worden met de grote hoofdprijs. Maar je kunt er natuurlijk ook een hoge prijs voor moeten betalen als je ook maar even je scherpte verliest…”

Welke tip kun je meegeven aan de beroepsgokkers? 

,,Nou, als de match na twaalf partijen in een gelijkspel eindigt, moeten tiebreaks de doorslag geven. En daarin is Carlsen heer en meester. Dat weet Caruana ook en dat kan hem doen besluiten om zeker in het laatste reguliere duel voluit te gaan. Dat heeft hij eigenlijk in de achtste partij ook al gedaan en toen had hij de ultieme kans om te winnen. Ik denk dat Caruana nu de juiste strategie te pakken heeft. Die laatste fase gaat heel spannend worden.”

Als er een moment is om Carlsen van de troon te stoten, dan is dit het wel. Toch? 

,,Carlsen is inderdaad niet in de vorm van zijn leven. Dat voelt hij zelf ook wel aan. Onlangs werd hem gevraagd naar zijn grote voorbeeld. Na enig nadenken zei hij: de Magnus Carlsen van drie jaar geleden. Dat vond ik een veelzeggend antwoord. In die periode was hij namelijk ongenaakbaar en een stuk beter dan nu. Hij is inmiddels natuurlijk al vijf jaar lang wereldkampioen. Dat kan gevolgen hebben voor de optimale focus die hij voorheen had. En hij heeft inmiddels een vriendin, dus de kans bestaat dat hij gaat nadenken over het opbouwen van een gezin. Desondanks zal Caruana helemaal niets cadeau krijgen. Daarvoor is Carlsen te goed.” 

Tot slot, is de tweekamp in de huidige vorm nog wel van deze tijd?

,,Bij deze twee schakers wordt de verdedigingskunst dusdanig beheerst dat ze vanuit die verdediging kunnen winnen. Een beetje zoals het catenaccio-voetbal. Dat is weliswaar van heel hoge orde en er zitten interessante elementen in, maar het is niet spectaculair. Als kijker wil je iemand zien die strijdend overwint. Met een paar blauwe ogen, een bloedlip en een bult op zijn hoofd. Je wilt drama hebben, juist tijdens het wereldkampioenschap.”

“Als er zoals nu heel voorzichtig wordt geopereerd, zie ik liever een toernooivorm. Daarin kun je dan bijvoorbeeld de beste acht of tien schakers ter wereld om de titel laten strijden. Dat is veel spannender voor de buitenwacht. Een WK moet zinderen, daar moet het grote publiek op af komen. Het verleden heeft uitgewezen dat dat ook in de huidige vorm kan. Maar als deze remisereeks aanhoudt, zal er wel actie moeten worden ondernomen.”

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.