Schaaksalon 3: uitvinders

Op zaterdag 25 februari gaf de derde Schaaksalon in het Rietveld Paviljoen in Amersfoort het podium aan onder anderen uitvinders. Dankzij de twee projectieschermen kan het publiek de besproken onderwerpen ook zien.

Fotograaf Bas Beekhuizen beet de spits af. Hij fotografeert zijn leven lang, begon in de wijk- en buurthuizen.

Rond 2010 maakte hij een variatie op de iconische foto van Duchamp uit 1963.

Bas was hoffotograaf bij de 10-jarige cyclus van het roemruchte VSB-toernooi aan de Bloemengracht in Amsterdam. Hij deed veel Kasparov, vanwege zijn mimiek.

Maarten Langen is ruimtelijk architect, hij denkt vaak groot.

In de expositie staat een schaaktafel van Maarten waarbij de stukken niet van het bord kunnen. Decoratief in kantines en serres.

Het hele idee achter Schakers van Formaat was van hem, waarbij Jan Timman en ik simultaan speelden tegen denktanks van instellingen en bedrijven.

Govert Muys is tekenleraar en kunstenaar. Hij heeft een eigen draai gegeven aan het fenomeen trompe l’oeil.


Op zijn site https://www.govertmuijs.nl/ staan indrukwekkende voorbeelden van de combinatie schilderkunst en video-art. Govert was onder de indruk van de tentoonstelling en heeft inspiratie opgedaan om iets met schaken en video-art te doen. We zijn benieuwd!

Frans Peeters is een bekende schaakfotograaf, hij heeft meer dan 50.000 foto’s op internet staan.

Speciaal voor dit jubileumjaar van de KNSB (met 150 jaar is de KNSB een van de oudste sportbonden) maakte Frans 10 banners met schakers die een bijdrage hebben geleverd aan de populariteit, te beginnen met Max Euwe.

De banners zijn levensgroot en ook per stuk aan te vragen voor eigen activiteiten.

Uitvinder Frank Brugman is creative software-ontwikkelaar. Hij legde de aparte regels voor zijn spel met een bord van 16 bij 16 velden en vier koningen per speler uit.

Tot slot gingen we in op de pas verschenen biografie Chaos en Charisma van Bessel Kok.


Bessel heeft veel betekend voor de schaaksport. Toernooien, evenementen, sponsoring van spelers: in het algemeen een verbetering van de voorwaarden. Dat kwam al gelijk tot uiting in de serie SWIFT-toernooien met louter topspelers en de oprichting van de GMA (Grand Masters Association, met meer dan 200 grootmeesters) die een sterke positie had binnen FIDE en zelfs de hele WK-cyclus mocht organiseren. Helaas torpedeerde Kasparov dit project. Bij de schaak-oscar uitreiking, waar Bessel, Judit en Gary een oscar kregen voor hun internationale verdiensten “had Gary bijna zijn excuses aangeboden voor zijn houding die tot de val van de GMA leidde” vertelde Bessel.

Maar met plezier werden andere herinneringen opgehaald zoals een levend schaakspel op De Grote Markt in Brussel, waar een partij tussen Jan Timman en Anatoli Karpov werd nagespeeld.

Tot slot verraste Bessel Bas Beekhuizen met een foto van mevrouw Duchamp. Een mooi cadeautje.

Onder het publiek bevond zich Genna Sosonko, die belangrijk is geweest voor het Nederlandse schaakleven als speler, coach en schrijver. Hij kreeg de kunstmok van kunstschilder Tjerk Zijlstra.

Al met al was het weer een bijzondere schaaksalon mede dankzij de goede begeleiding van het medewerkers-team van het Rietveld Paviljoen dat wel vrijwillig maar niet vrijblijvend de krachten inzet.
Aanstaande zaterdag 4 maart staat de schaakcomputer centraal met medewerking van de CSVN (Computer Schaak Vereniging Nederland) en Jaap van den Herik zal met een korte lezing ingaan op de algehele ontwikkeling van de computer. Kunstschilder Aad van den Bosch geeft inzage in zijn werk, Hans Pees vertelt over de bruisende opkomst van het Nederlandse bedrijf DGT (met digitale borden en klokken waardoor wij alles thuis kunnen volgen) en sponsor softwarebedrijf Nalta is erbij en legt de linken uit tussen schaken en hun bedrijfsvoering.
Schaakkunst is een eerbetoon aan 150 jaar KNSB.
Zoals inmiddels gebruikelijk maakt het Rietveld Paviljoen een eigen impressie van het gebeuren.
https://youtu.be/doiAAvN3iRU

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws. Bookmark de permalink.