Briljant schaken

07

Samen met Jan Timman (wereldkampioenskandidaat 1970-1995) schreef H.B. twee boeken over de 10 beste partijen en de 10 mooiste studies van ‘het jaar’. uitvoerige analyses.

Het idee achter Briljant Schaken was duidelijk: waarom niet de meest indrukwekkende partijen en studies van het jaar eruit gelicht, ter lering en vermaak. Beide schrijvers zijn liefhebber van ‘de studie’, een gecomponeerde stelling met een bijzondere, onverwachte afloop. En beide schrijvers staan middenin de praktische beoefening in de arena: Timman nog steeds als speler, Bohm als journalist. De boeken zagen er mooi uit (grote letter, goede diagrammen) maar het was beter geweest om niet het jaartal erbij te vermelden. Want ‘2003’ kwam pas in 2004 uit, en ‘2004’ in 2005. Ik hoop op ooit een vervolg van deze ingezette serie met als titel Briljant Schaken.

Jan Timman is (anno 2010) beroepsschaker en schaakschrijver gebleven. Ik speel niet veel meer, dit jaar alleen het seniorenkampioenschap van Nederland. Maar we hebben nog steeds mooie schaakavonden met studies en partijen.

 

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.