Vermaarde schaakcafé’s

05

Schaakhistoricus Leo Diepstraten (geboren 1925) heeft geen zin doelloos achter de geraniums te zitten en produceert aan de lopende band manuscripten met een bijzonder historisch onderwerp. Als schaakvriend (en medebestuurslid van het Max Euwe Centrum) hielp H.B. dit manuscript, over schaak-cafés, tot een fraai geïllustreerd boek te promoveren.

Overal in de wereld, maar vooral in Europa, bestaan er cafés waar regelmatig geschaakt wordt (café de la Regence in Parijs is beroemd). Soms zijn die typische schaakcafés imposante historische gebouwen (zoals Caffé Florian aan het San Marcoplein in Venetië), maar vaak zijn het pittoreske kleine cafés. In dit boek beschrijft Leo Diepstraten de geschiedenis, de cultuur en allerlei wetenswaardigheden van meer dan honderd bekende schaakcafés. H.B., als ervaringsdeskundige, schreef het voorwoord en vond een bevriende sponsor, Straet Holding te Eindhoven, om het boek te realiseren.

Uit mijn voorwoord: ‘Of het schaakcafé nu in New York, Mexico-Stad, Moskou of Brussel staat maakt niet zoveel verschil voor de jonge reislustige schaker. Het is een bijzondere ontmoetingsplaats waar je niet alleen je krachten kunt meten en je kunsten kunt tonen, maar tevens is het schaakcafé een uitvalsbasis voor het verruimen van je totale blik op de wereld.’

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.