Anna-Maja wint haar groep!

Anna-Maja (foto Ab Scheel)

Maandag 31 januari 2011

Het was weer twee weken lang een mooi toernooi in het badplaatsje Wijk aan Zee. Dat moet je zelf meemaken, het Tata-Steel-schaaktoernooi is het grootste en mooiste toernooi ter wereld. In een enorme sportzaal zitten niet alleen de wereldtopspelers, zoals de wereldkampioen Viswanathan Anand uit India en de Magnus Carlsen uit Noorwegen maar ook honderden mindere schakers.

Ik ging iedere dag ook even kijken bij Anna-Maja Kazarian die speelde in groep 5C. Anna is 10 jaar en tegenover haar zaten mannen die de vader van haar opa hadden kunnen zijn. Clubschakers die een heel leven van schaakervaring hebben. En toch won Anna, die als het spannend wordt op haar voeten gaat zitten, haar groep met 6,5 uit 9! Zij concentreert zich goed tijdens de partij en daarmee scoor je altijd beter. Soms zag ik Anna als ze klaar was in de persruimte, waar alle journalisten hun verhalen schrijven of hun berichten doorgeven naar verre landen voor de radio of de tv. Eigenlijk mag daar alleen journalisten komen maar voor Anna deed men een oogje dicht.

Zij wilde graag de handtekeningen van de topspelers hebben. En die kreeg ze, want iedereen vindt het leuk als een klein meisje al zo goed is en serieus met haar hobby bezig is. Haar mooiste handtekening was die van de Armeense grootmeester Levon Aronian, want Anna’s ouders komen ook uit Armenië. Volgend jaar speelt ze in groep 4. Anna Maja kan ook nog mooi zingen. Zie en luister hier….

Dit bericht is geplaatst in Schaakkaravaan. Bookmark de permalink.

Geef een reactie