De toren

24

Wij presenteren de toren is het tweede deel in een serie over alle zes schaakstukken, (Het eerste deel, Wij presenteren de pion, verscheen in 2010), waarbij per deel een bepaald stuk op het podium komt te staan. De auteurs zijn Yochanan Afek en Hans Bohm. Afek is een Israëlische Internationale Meester (I.M.). Hij is naast speler ook studiecomponist, schaakjournalist en trainer. Hans Böhm is een bekende Nederlandse schaker en I.M. Hij schreef meer dan 20 boeken en is vaste medewerker van De Telegraaf.

Het boek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel gaat over de geschiedenis van het schaakspel in het algemeen en over de toren in het bijzonder. De auteurs beginnen 4000 voor Christus, bij de voorlopers van het schaakspel, en nemen de metamorfose die het stuk de toren heeft meegemaakt gedetailleerd door. Van strijdwagen-boot-kameel-tweekoppig wezen-onderkoning en onderpaus-vele varianten op kasteel en toren. Voor het tweede deel zijn er 60 thema’s van de toren uitgezocht, waarin de toren al zijn krachten laat zien en het soms opneemt tegen een overmacht. Van al die 60 thema’s zijn vier voorbeelden in oplopende moeilijkheidsgraad, dus in totaal 240 opgaven.

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.