Open lucht schaken


Schaken in de open lucht is leuk. Er zijn vele steden waar iedere dag geschaakt wordt in een park of op een straathoek. Ik speelde in de open lucht in New York, in Mexico-Stad, in Londen, in Kopenhagen en in Hilversum. Iedereen neemt zijn eigen spel mee en een schaakklok en soms is de inzet een euro of een dollar. Het is er altijd druk en iedereen bemoeit zich met de partij van een ander.

Max Euweplein in Amsterdam

Maar het mooiste open-lucht-schaak wordt gespeeld op het Max Euweplein in Amsterdam. Want daar wordt gespeeld met grote stukken op een groot bord, dat gewoon in de straattegels is verwerkt. Weer of geen weer, er staan altijd minstens tien man om het bord heen en de twee spelers verschuiven de stukken met de handen maar soms ook met de voet. Op iedere zet volgt commentaar van de omstanders. De regel is dat de winnaar mag blijven staan en wordt uitgedaagd in volgorde van aankomst, zoals bij de bakker en de groenteboer.

Je ziet clochards, mannen met aktetassen, professoren, studentes en kinderen. Iedereen mag uitdagen maar je moet wel op je beurt wachten. Aan de handbewegingen en het kijken kun je zien dat het wachten geen problemen geeft want men bespreekt de beste zetten en de valletjes. Er wordt gelachen. Schaken is mooi op ieder niveau.

Hans Böhm

Dit bericht is geplaatst in Schaakkaravaan. Bookmark de permalink.

Geef een reactie