Familiezaken


Zoals de ene vader zijn dochter leert voetballen en de andere moeder haar zoon leert koken, zo heb je families waar dezelfde hobby’s al meerdere eeuwen worden beoefend, dat zijn dus minstens vier generaties. Toen het georganiseerde schaakleven nog in de kinderschoenen stond (de wereldschaakbond FIDE werd opgericht in 1924), was er nog geen officieel Nationaal Kampioenschap. Maar wel onofficieel (zoals op het schoolplein altijd dezelfde kinderen winnen met verspringen en knikkeren) en de beste schakers rond 1880 waren de broers Van Foreest, Dirk en Arnold. Daar bestaan nog mooie zwart/wit foto’s van, met mannen in driedelige pakken en lorgnetten en wandelstokken.

foto Harry Gielen

En nu maken we een sprongetje van 130 jaar en dan zien we dat Lucas van Foreest, de jongste schaker is die ooit Stap 6 heeft gehaald. Stap 6 is de laatste en hele moeilijke stap, in het stappenplan van de KNSB, die jullie allemaal volgen. En de geschiedenis herhaalt zich nog een keer want ook Lucas heeft een iets ouder broertje, Jorden, en die schaakt ook heel goed want die heeft ook het Stap 6-diploma met succes behaald.

De cirkel zou pas echt rond zijn als Lucas en Jorden over tien jaar tot de beste spelers van Nederland behoren. Dat zouden de betovergrootvaders leuk hebben gevonden.

Hans Böhm

Dit bericht is geplaatst in Schaakkaravaan. Bookmark de permalink.

Geef een reactie