Hoe maak je van een Hollandse, lieve man….

door Hans Böhm
“Hoe maak je van een Hollandse, lieve, zuinige man een leuke vrijblijvende minnaar”?, vraagt Thea. Daar ga ik voor zitten want een brief van een lezeres inspireert! Goeie vraag trouwens, maar laten we een paar zaken voor eens en altijd helder hebben voordat we ons over deze materie gaan buigen. Ik ben Mona niet, geen psycholoog, geen expert in sex, relaties of geluk. Met wat er dan nog overblijft zul je het moeten doen, Thea. De vraag, tevens hartenwens, komt pas aan het einde van de handgeschreven brief. Aan het handschrift te zien (mooie krullen) schat ik Thea rond de zestig. Het papier is ongelinieerd maar de regels lopen keurig recht. Zij heeft bij toeval mijn column gelezen, want de MIDI is niet te koop in haar Belgische woonplaats bij de Franse grens. De ‘Hollandse minnaar’ had hem meegenomen vanwege een verhaal over Marrakech, ‘een plek waar ik terug naar toe wil’.

Ze las over de wandelingen met honden en ze voelde het gemis van de bijbehorende verhalen. Vroeger woonde ze in Antwerpen en iedere ochtend liep ze in het parkje van Mariaburg met andere hondenvriendinnen die ‘ofwel slecht geslapen hadden omdat … of pijn in de rug want …. Af en toe een mannenverhaal, maar toch héél zelden. Mannen wandelden alleen, en waren ook zeer oud met hondjes die niet van gezelschap hielden’. Nu loopt zij alleen, in de bossen met haar honden en ze klaagt niet want ze komt dikwijls herten of reeën tegen, soms een everzwijn en af en toe een vosje. Thea is gelukkig maar kan nog gelukkiger, voelen wij aan.

Dan nu de hamvraag. Thea heeft een goede relatie die kennelijk bij tijd en wijle overkomt maar hij doet niet wat zij wil (‘hij wandelt niet graag, dat vindt hij tijdverlies’). Hoeveel samenlevingsvormen gaan er niet kapot aan de wens van de een dat de ander verandert? Hij/zij is te weinig actief, houdt niet van uitgaan, doet te weinig met de kinderen, leest liever een boek, geeft te veel/weinig geld uit en jullie voegen er zelf nog maar een paar wensen aan toe, lieve lezeressen. Nu zijn er twee tips die een zeer goede kans van slagen hebben om uit deze impasse, deze constant terugkerende bron van ergernis, te komen.

Verander eerst zelf iets. Zodra er een geheel andere impuls van buiten komt, zal er ook anders gereageerd worden. Laat een taxi voorrijden en sleep hem/haar mee naar het casino, neem eens een puppy mee naar huis, verbouw de zolder tot SM-kamer, organiseer een huisconcert, geef elkaar een moddermassage, ga op dansles.

Verander je verwachtingspatroon. Je zegt zelf Thea, dat je een lieve, zuinige man hebt die ook nog eens een blaadje voor je koopt. Hoeveel vrouwen hebben dat? Tel je zegeningen, be happy. Zoek een ander voor zaken waar hij geen zin in heeft, misschien inspireert hem dat ook. Hoe dan ook, dank voor je mooie brief. Het boek De vrouwelijke hersenen van Louann Brizendine (over waarom vrouwen anders denken dan mannen) krijg je opgestuurd.

Dit bericht is geplaatst in Vrouwenblad Midi. Bookmark de permalink.

Geef een reactie