Mannenbrein negeert vrouw

door Hans Böhm
“Ik hoor je wel maar ik begrijp je niet”, zegt hij schouderophalend. Terwijl zij doorpraat valt zijn oog op een bericht in de krant met als kop MANNENBREIN NEGEERT VROUW. Hij knikt af en toe om niet ongeïnteresseerd te lijken, mompelt tussendoor ‘ja, ja’ en ‘zó’ en leest in vette letters: Amsterdam, zondag. De stem van een vrouw is veel te moeilijk voor de meeste mannen. Een man moet namelijk zijn hele brein aanspreken om een vrouwelijke stem te kunnen ontcijferen. Voor een mannelijke stem volstaat een hersenkwabje (lees: één hersenkwabje H.B.), hebben Britse onderzoekers ontdekt.

“Hallóóóó, je hoort toch wel wat ik zeg, is er nog koffie?” dringt plotseling tot hem door. Hij stopt gelijk met lezen, probeert normaal te kijken en schenkt een kopje in. Zelf doet hij er ook nog een, zegt zomaar “is nog warm” en leest verder: De ontcijfering van een vrouwenstem is zelfs zo vermoeiend dat een man deze liever negeert. Het mannenbrein kan zich zonder problemen afsluiten voor hoge, schelle geluiden. Ze begrepen er toch al maar de helft van, dus voor hun gevoel missen ze weinig.

“Wat zit je nou stom te grinniken?” vraagt ze. “We hebben trouwens allebei vrij van ’t weekend.” Hij denkt aan oude films, waarin de actrices altijd een kinderstemmetje opzetten. Dat was kennelijk sexy in vroeger tijden, maakte niet uit wat ze zeiden als het maar hoog en kirrend was. Gek eigenlijk, want een wat lagere, beetje hese vrouwenstem is veel opwindender. Neem nou dat liedje van Lennaert Nijgh ‘Ik doe wat ik doe, en vraag niet waarom, want ik vraag toch ook niet aan jou, waarom jij het hier doet, en niet bij je vrouw, ach kom nou, we doen wat we doen’, lekkere zwoele stem van Lennaert’s vrouw, of was het toen al zijn ex?

“Dus wát doen we nou met het weekend?” Ze begint pissig te worden merkt hij, dan gaat haar stem verder omhoog. Is er al eens onderzoek gedaan naar de relatie tussen succesvolle vrouwen en hun toonhoogte? Neem nou Condoleezza Rice of Hillary Clinton en trouwens ook zijn eigen directrice: allemaal normale stemmen. Je kunt toch ook geen zaal geboeid houden als je staat te piepen? Gezag en toonhoogte moeten ergens op natuurlijke wijze samengaan. Dat geldt dus ook voor mannen!

Hij zoekt haar blik en zegt: “Ja, laten we iets leuks gaan doen. Wat jij leuk vindt. Ik zit hier trouwens bij toeval een stukkie te lezen over vrouwenstemmen maar dat klopt niet. Dat gaat ook op voor mannenstemmen. Hier, lees jij dat nou eens.” Ze pakt de krant morrend aan en al lezend, breekt er een meewarig glimlachje door. “Je hebt dus helemaal niet opgelet wat ik zei” en met een plotseling hele lage stem voegt ze eraan toe “En we gaan het hele weekend naar dat kuuroord bij de Duitse grens. Ik neem een extra behandeling en jij moet mij masseren met modder. Dat zal je leren!” Hij lacht en heeft het laatste, hoge woord: “Oh jakkie nee! Masseren met modder, daar krijg je toch vieze handen van?”

Dit bericht is geplaatst in Vrouwenblad Midi. Bookmark de permalink.

Geef een reactie