Schaaksalon 4

Op zaterdag 4 maart werd de vierde en laatste schaaksalon gehouden in het Rietveld Paviljoen in Amersfoort ter ere van 150 jaar KNSB. Het thema was dit keer kunstmatige intelligentie.


Alle hoofdgasten krijgen een unieke schaakkunstmok en de biografie van promotor Bessel Kok.
Tussen het publiek enkele bekenden zoals Hans Bouwmeester en de familie Van Wely.De eerste hoofdgast was Hans Pees, directeur DGT. Zijn bedrijf maakt elektronische borden en klokken en exporteert naar meer dan 60 landen.

DGT staat met zijn hoogwaardige producten op vele internationale beurzen en in museum-winkels overal ter wereld, zoals het MOMA in New York.

De huidige voorzitter en vice-voorzitter van de FIDE, Arkady Dvorkovich en Viswanathan Anand, spelen hier op een DGT-bord waarop alle grote toptoernooien worden verspeeld.

DGT biedt ook computers aan die zich aanpassen aan de sterkte van de tegenstander, ongeacht het niveau.

Vervolgens legde kunstschilder Aad van den Bosch zijn werken uit: kunst in glas. “Iedereen ziet er wat anders in, dat vind ik mooi, men kijkt maar”.

Aad is magisch realistisch bezig, hij heeft oa in het Louvre geëxposeerd. Zijn interesse voor schaakstukken kreeg hij vanaf de kindertijd toen zijn grote broers speelden en hij alleen met de geslagen stukken mocht spelen.


Aad heeft zelf een verzameling van zo’n 300 spellen en is lid van het illuster gezelschap Chess Collectors International.

Een sponsor van de expositie SCHAAKKUNST is het bedrijf Nalta. Bestuurslid Rob Bloemendal legde uit wat Nalta doet.

Het bleek dat Nalta ondersteuning biedt bij online platforms met krachtige software en een perfecte IT-begeleiding. Het aardige was dat Rob constant linken legde tussen zijn bedrijf en de schaaksport.

De CSVN (Computer Schaak Vereniging Nederland) kwam met een kleine delegatie. Het is mooi om te horen hoe trots de CSVN is op hun geschiedenis sinds 1980, veel Nederlandse programmeurs kregen internationale erkenning en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de schaakcomputer in het algemeen.

Voorzitter Ruud Martin verhaalde over de glorietijd, toen er meer dan 1000 leden waren en de computers nog duidelijke foutjes maakten.

Een van de huidige pronkstukken is de Revelation 2, mooi bord, fraaie stukken.

Zeer gewaardeerd CSVN-lid Hein Veldhuis gaf een vermakelijk inzicht in ‘de domheid van de computer’ en dan heb je het zelfs over de huidige topcomputers. Op het demonstratiebord achter ons speelt iedere computer Pa4xb6, waarna de stelling remise is vanwege een vesting. De winst zit ‘m in het ophalen van pion a5.

Tot slot gaf professor Jaap van den Herik een mooie lezing over de geschiedenis van de schaakcomputer, te beginnen bij De Turk, de bedrieglijke automaat van uitvinder Von Kempelen uit 1770. Volgens de meeste schakers was 1997 een omslagpunt in de geschiedenis toen Deep Blue wereldkampioen Gary Kasparov versloeg. Jaap vertelde dat hij 2017 als omslagpunt ziet, bij de intrede van de deep-learning generatie computers.


Jaap van den Herik ken ik al mijn leven lang en ik heb inmiddels respect gekregen voor zijn voorspellende inzichten. Ook al was hij soms iets te vroeg in de tijd, op termijn kwam alles zo uit als hij voorspelde. Jaap sloot af met de voorspelling dat in 2035 het schaakspel volledig onder controle is van de computer en dat er dan het definitieve oordeel komt: WIT BEGINT EN WINT of WIT BEGINT EN REMISE.

Zoals te doen gebruikelijk maakte het Rietveld Paviljoen weer een journaal van deze bijzondere dag.

foto’s Heleen Jonkman en Leny Fresen.

Dit bericht is geplaatst in Het laatste nieuws, Uncategorized. Bookmark de permalink.