Telegraaf: Spannend slot Schaakolympiade

Spannend slot Schaakolympiade


De 39e schaakolympiade die gehouden werd in de Turkse stad Istanbul is gewonnen door Armenië met negentien matchpunten en 29 bordpunten. Rusland kwam weliswaar op hetzelfde aantal matchpunten uit maar had na 44 partijen over twee weken spelen een half bordpunt minder. Oekraïne werd ongedeeld derde. Het Nederlandse team mag zeer tevreden zijn. Door een klinkende overwinning in de slotronde op Argentinië, 3-1, werden zestien matchpunten vergaard en 29 bordpunten en daarmee een zesde plaats in het eindklassement, direct na China en de USA.

Anish Giri (links) en Loek van Wely 

Anish Giri en Loek van Wely scoorden al snel het volle punt waarna Sokolov en Smeets met twee bevochten remises de overwinning ruim hielden. Het is jammer dat topman Anish Giri door problemen met zijn (Russische) paspoort in de eerste vier ronden niet kon meespelen. Toen stond Nederland met twee overwinningen en twee nederlagen nog in de middenmoot. Daarna won Nederland zes van de zeven wedstrijden met grote cijfers en behaalde aldoende een prima eindklassering. Giri scoorde in totaal vier uit zeven, met twee verliespartijen, wat verdienstelijk was tegen de grootmeesterlijke tegenstand maar zijn meerwaarde zat toch vooral in de verbeterde teamspirit na zijn komst. De andere spelers verloren ieder maar één keer, wat aangeeft dat men op elkaar kon vertrouwen en een offday van een ander kon opvangen. Aan het tweede bord hield Loek van Wely goed stand met 7/11. Hetzelfde geldt voor Ivan Sokolov met 6,5/10. Jan Smeets werd topscorer met 7,5/10, waarbij hij menig wankele stelling tot slot weer in evenwicht wist te brengen. Vliegende keep Daniel Stellwagen kweet zich naar behoren van zijn taak, met 4/6 bracht hij zijn waarde mee. Bondscoach Chuchelov was tevreden met het eindresultaat: een klein land schaart zich toch maar even bij de toptien van de wereld.

Lisa Schut (links) en Arlette van Weersel

Het vrouwentoernooi werd gewonnen door Rusland met 19 matchpunten en 33 bordpunten. China werd op de valreep tweede met slechts 1,5 bordpunt daarachter. Oekraïne behaalde het brons. Het Nederlandse vrouwenteam boekte tot slot een 3-1 overwinning op Australië en kwam met 14 matchpunten op een gedeelde vijftiende plaats. Helaas waren onze topvrouwen Zaoqin Peng en Thea Lanchava uit vorm, zij kwamen onder de vijftig procent. Anne Haast deed het redelijk met 5,5/9 en Arlette van Weersel deed het ronduit goed, 6/8. Maar Lisa Schut spande de kroon, met 8,5/10 behaalde zij bijna een beste- resultaat-prijs aan het derde bord. De volgende schaakolympiade in 2014 is toegewezen aan Tromso in Noorwegen, ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd.

Schaakolympiade in Turkije

Vandaag begint in de Turkse metropool Istanbul de eerste ronde van de veertigste schaakolympiade. Sinds 1924, toen in Parijs zowel het eerste grote landentoernooi plaatsvond als de wereldschaakbond FIDE werd opgericht, is om het jaar dit belangrijke evenement georganiseerd. Niet minder dan 162 landen zullen strijden om het goud , zilver en brons in de twee categorieën ‘algemeen’ en ‘vrouwen’. Gisteravond vond de feestelijke opening plaats in de speelzaal, het Expo Centrum, met het volkslied, de hymne van de wereldschaakbond FIDE, vele toespraken van belangrijke personen en natuurlijk de loting.

Op papier start het Nederlandse herenteam als negende, wat op zich al een prestatie is. Het gevecht om de medailles zal zonder twijfel weer gaan tussen Rusland, Oekraïne, Armenië en Azerbeidzjan. Hun teams van vier spelers bestaan uit louter wereldtoppers. De landen die gevaarlijke outsiders zijn, hebben sterke topborden zoals China, Hongarije, Verenigde Staten, Frankrijk, Bulgarije en dus ook Nederland maar veel zal afhangen van de vorm van de lagere borden. Onze topman Anish Giri staat inmiddels op de twintigste plaats van de wereldranglijst en hij verkeert in een uitstekende vorm. Tweede man Loek van Wely speelt al enige tijd wat minder vaak en is meer te vinden in de pokerzaal. Ook Ivan Sokolov is niet meer full time bezig met de schaaksport, hij probeerde wat in onroerend goed en wijnhandel maar voorlopig liggen de grootste successen toch in zijn oudste liefde. Jan Smeets speelt de laatste tijd juist vaker en zette zijn studie economie even op een lager pitje. Bij Daniël Stellwagen ligt die balans net andersom, hij heeft zich na een actieve schaakperiode vol op zijn studie scheikunde geworpen en inmiddels werkt hij aan een promotieonderzoek. Deze ploeg heeft zich de afgelopen maand intensief voorbereid, is sterk en heeft potentie en omdat de sfeer onderling goed is zou er wellicht een verrassing in zitten.

Onze vrouwenploeg start als zeventiende en zij kunnen derhalve iets makkelijker boven de papieren verwachting uitkomen. Aan de topborden zal het niet liggen: Zhaoqin Peng en Thea Lanchava zijn betrouwbare ervaren krachten. Bepalend is de vorm van de tieners Lisa Schut en Anne Haast, die van gerenommeerde grootmeesters kunnen winnen maar ook even verrassend van zwakkere spelers kunnen verliezen. Als vliegende keep fungeert Arlette van Weersel. De toplanden zijn hier China, Rusland en Georgië met als gevaarlijke outsiders Oekraïne, Verenigde Staten en India. Wat zeker is, zijn de organisatorische verrassingen die de FIDE altijd weer uit de hoed tovert.

Bij de vorige Olympiade in Khanty Mansysk 2010 verloren spelers die bij het aanvangstijdstip niet achter het bord zaten direct de partij (zelfs degenen die twee meter verderop een handje schudden met het jasje al over de stoel). Ook een direct verlies bij welk geluid dan ook van een mobiele telefoon. Als de kleding niet conform de FIDE-richtlijnen is, kan er ingegrepen worden. Het is de vraag welke regels er dit keer bijkomen en hoe hard ze ten uitvoer worden gebracht. De eerste rariteit is al te melden: Turkije heeft als gastland de mogelijkheid om drie teams af te vaardigen. Naast het normale eerste team strijden ook de teams ‘Turkije 2016’ (met jonge spelers onder zestien jaar) en ‘Turkije 2024’ (met getalenteerde kinderen van onder tien jaar).

Dit bericht is geplaatst in Telegraaf rubriek met de tags , , , . Bookmark de permalink.