Telegraaf: NK algemeen en Vrouwen 2012

Schaakrubriek 21 juli 2012

                           
Anish Giri, ontspannen naar de derde titel!     Tea Lanchava, genieten van het moment!

 links Vassily Ivanchuk en Gata Kamsky 

Het NK algemeen en het NK voor vrouwen beleeft vandaag de slotronde (op het Science Park in Amsterdam) en wellicht nog een barrage indien twee spelers op de eerste plaats eindigen. Er wordt op de inspirerende locatie van de UvA, waar men gewend is om te denken, opvallend veel geschaakt. In de grote sporthal worden feitelijk zeven toernooien tegelijkertijd gehouden. Om te beginnen een toernooi met zeven wereldtopspelers (waaronder Vassily Ivanchuk en Gata Kamsky) die met de klassieke bedenktijden spelen en zelfs met afgebroken partijen(!). De organisatie van dit ludieke experiment is in handen van de ACP (Association Chess Professionals). We komen daar in een volgende rubriek op terug. Dan zitten er 272 schakers te spelen, die onderverdeeld zijn naar speelsterkte in vier Open Toernooien. Groep-A (74 deelnemers) is sterk bezet met 26 titelhouders waaronder zeven grootmeesters. Komen we ook op terug. En dan dus de twee NK’s.

Hans Ree links en Zhaoqin Peng

Op de website (zie www.amsterdamchess.com) staan dagelijks informatieve aardige filmpjes waarin bijvoorbeeld Anish Giri vooraf zichzelf als de favoriet ziet en geen genoegen neemt met een tweede plaats. Ook Zhaoqin Peng wil weer winnen en dat zou dan haar veertiende titel worden (“en dan op naar de twintig”). Hans Ree zag liever meer deelnemers en hij spreekt namens velen die acht heren en vier dames wat magertjes vinden. Maar ja, we vernemen het nog steeds dagelijks uit het nieuws: er worden records behaald in faillissementen, ontslagen en werkeloosheid en overal wordt bezuinigd dus ook de KNSB is de dupe en dit NK was voor dit jaar budgettair kennelijk het maximaal haalbare.

Direct al in de openingsronden opmerkelijke uitslagen.

A. Giri – I. Sokolov, na 26.Dd2-f2

Twee grote kanshebbers al gelijk tegen elkaar en zwart heeft het voorlopig goed gedaan. Alle zwaktes zijn stevig gedekt en na een neutrale voortzetting als 26…Kh7 met de bedoeling 27…Kg6 moet wit maar zien hoe hij verder komt. “Ik zag het niet”, zei Anish na afloop. “Ik had niets te klagen, behalve mijn jetlag,” zei Ivan. Hij kwam net terug van een succesvol toernooi in Amerika en was nog niet gewend aan het dagelijks ritme hier. Wat ook de oorzaak was, zwart gaat plotseling actief worden maar brengt van de weeromstuit juist de passsieve lopers van wit tot leven. 26…d4? 27.exd4 Dxb3


“Een drankje voor wie raadt wat wit nu gaat spelen”, daagde ik als commentator-van-de-dag het publiek uit. Alle legale zetten kwamen voorbij maar het duurde heel lang voordat een vriendelijke dame achterin met de gespeelde zet kwam ‘omdat-ie nog niet genoemd was’. 28.Dc2!

“Niet gezien, zonder die zet sta ik goed,” treurde Ivan. Hij probeert er nog een creatief dameoffer van te maken en wat te blokkeren op de witte velden maar het onheil is al geschied.

28…Dxb5 29.Lf1 Dxf1+ 30.Txf1 Td5 31.Tf-e1 Kh7 32.e6 Kg6 33.a4 h4 34.gxh4 Th8 35.Df2 Th7 36.Te3 Td6 37.h3 Pd5 38.Tg3 Txe6 39.hxg4 Te4 40.gxf5+ Kf7 41.Dg2 en omdat 41…Pf6 42.d5 hopeloos is gaf zwart op.


J. Smeets – E. l’ Ami, na 26.Dd5-d3

Wit staat een pion voor maar het is zwart die positioneel meer troeven heeft. (Daarom had wit beter de zaken kunnen versimpelen met 26.b4). Om te beginnen wordt het zwakke punt f2 op de korrel genomen: 26…f5! 27.exf5 e4! 28.Dc4 Dxf5 29.Kh1 Lxf2 30.Lc6 Dh5! Mooie zet in tijdnood, plotseling zit de witte koning in een matnet. 31.h3 e3 En de laatste seconden tikten weg terwijl Jan geen oplossing zag: op 32.Lf3 Txf3 en hoe is e3-e2 tegen te houden? Vlag!

Ook bij de vrouwen viel een zware nederlaag te noteren.


T. Lanchava – Z. Peng, na 28.bxc5

Die Dh4 geeft problemen (Le1) en Lh7 laat onderste rij mat toe en punt g7 staat indirect aangevallen, zwart zit in de problemen daarom 28…Tg6 29.f5 Td8 30.fxg6! Txd4 31.gxh7+ Kxh7 32.Lxd4 Dg3 33.Tf3 Dh2+ 34.Kf2 Le5 35.Le3 Lb8 36.Td7 f6 37.Txb7 De5 38.Txb8 Dxb8 39.c6 Kg6 40.Lf4 Db6+ 41.Te3 en zwart gaf op, er is niets tegen die promoverende c-pion te doen.

De verwachting is dat Peng en Sokolov zich zullen herstellen van een zwak begin en het is interessant te volgen of Giri en Lanchava hun goede start kunnen doorzetten.

Dit bericht is geplaatst in Telegraaf rubriek met de tags , , , . Bookmark de permalink.