Telegraaf: Schaker van Wely belandt in Amerikaanse cel

Schaker Van Wely belandt in Amerikaanse cel

foto: Ab Scheel

Grootmeester Loek van Wely is niet ver gekomen op zijn geplande rondreis door Amerika. Maandag 9 juli arriveerde hij om 21.30 uur op Newark Liberty International Airport bij New Jersey. Bij de douane werd hem naar de reden van zijn komst gevraagd. Op het antwoord ‘vakantie, schaken en pokeren’ kwam geen reactie maar op de toevoeging ‘en wat getalenteerde kinderen les geven’ werd naar de vereiste werkvergunning doorgevraagd. Toen die er niet was werd Van Wely behandeld als een crimineel. Hij werd geboeid, zijn telefoon werd afgenomen en hij kreeg gedurende twaalf uur geen water of voedsel. Tot slot werd hij op 10 juli teruggestuurd met een vliegtuig naar Londen van waar hij vertrokken was en toen pas kreeg hij zijn telefoon weer terug. Van Wely: “Ik had in het begin niet in de gaten dat het gesprek een verkeerde kant op ging en zei zelfs nog dat ik vorig jaar ook aan zo’n schaakkamp had meegewerkt. Geen idee of dat ook nog consequenties heeft.” Van Wely probeert nu alsnog op korte termijn de vereiste vergunning via Buitenlandse Zaken te bemachtigen.

Hans Böhm
Dit bericht is geplaatst in Telegraaf rubriek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.