Telegraaf: Anand behoudt wereldtitel

Anand behoudt wereldtitel

Foto: Peter Doggers

Moskou. Wereldkampioen Viswanathan Anand uit India heeft zijn wereldtitel, die hij vanaf 2007 in bezit heeft, geprolongeerd. Omdat de reguliere tweekamp over twaalf partijen in 6-6 eindigde was een barrage noodzakelijk. In die tiebreak over vier rapidpartijen tegen uitdager Boris Gelfand uit Israël bleek Anand beter bestand tegen de beperkte bedenktijd, hij won met 2,5-1,5.. Gelfand had in iedere partij goede kansen maar ging ten onder aan de tijdsdruk. “Boris was een gelijkwaardige tegenstander, ik voelde me vooraf niet favoriet,” zei Anand na afloop, “Met snelschaken komt het voornamelijk neer op het in bedwang houden van je zenuwen. Dat deed ik in ieder geval wel goed”. Van het prijzengeld van 2,5 miljoen dollar krijgt Anand 55% en Gelfand 45%.

De partijen met beperkte bedenktijd, 25 minuten per speler en 10 seconden bonus per zet, brachten wat de klassieke partijen misten: spanning. In de eerste partij kwam een razend ingewikkeld middenspel op het bord waarin Gelfand de beste kansen had. Toen hij verzuimde op aanval te blijven spelen en de dames ruilde bleek het eindspel binnen de remisemarge. De tweede partij werd cruciaal. Anand kwam met wit met een nieuwtje in de opening en Gelfand verbruikte bijna al zijn tijd om een passende verdediging te vinden. Dat deed hij grootmeesterlijk en Anand werd op eigen terrein teruggedrongen. De klok was de bepalende factor, Gelfand liet eerst zijn kansrijke stelling lopen en liet ergens onderweg tijdens de langdurige verdediging een steekje vallen. Hij verloor. Maar zijn moreel was niet geknakt want in de derde partij creëerde hij weer vanuit de opening een kansrijke positie. Op dat moment had hij nog maar vier minuten en Anand twintig. Toen hij winnend kon afruilen verwisselde hij de zetten en gaf al zijn voordeel pardoes weg zodat ook deze partij in remise eindigde. In de slotpartij probeerde Anand vanaf de opening een saaie stelling op te dringen maar dat mislukte. Gelfand kwam beter te staan maar het was niet voldoende voor de winst.

Ook bij de afsluitende persconferentie bleven de spelers elkaar lof toezwaaien en werd de eigen prestatie gerelativeerd. Deze WK-match verliep vooral geruisloos en kende niet de grote spanningen op en naast het bord die tweekampen om de wereldtitel in het verleden kenmerkten.


Foto: Peter Doggers

Foto: Peter Doggers
Dit bericht is geplaatst in Telegraaf rubriek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.