Telegraaf: Eindelijk spanning in WK-schaken

Eindelijk spanning in WK-schaken

 


Foto: Cathy Rogers

Moskou. De achtste partij om het wereldkampioenschap schaken verliep spectaculair en kreeg een historisch tintje. Na slechts zeventien zetten gaf Gelfand op zodat de tussenstand weer gelijk is, 4-4. Nog nooit was een WK-partij zo snel in een beslissing geëindigd. Er zijn nog vier partijen te gaan.

Anand verscheen dit keer getergd aan het bord, na zijn ontluisterende verlies in partij zeven, en hij koos voor een agressieve aanpak van het Grünfeld-Indisch. Maar het was Gelfand die het eerst afweek van partij 3 met 4.c5, zodat de partij overging in de Sämisch-variant van het Konings-Indisch. En ook daarin liet Gelfand zien dat hij zich uitermate goed heeft voorbereid. Met 7…Ph5 bracht hij een nieuw concept en vanaf dat vroege moment in de partij dachten beide spelers lang na. De climax kwam snel. Met 12…Te8+ maakte Gelfand een verkeerde inschatting en hij vervolgde zijn misrekening met 14…Df6 (waar 14…Pg7 nog speelbaar was). Drie zetten later bleek wat er mis was, zwart zou zijn dame verliezen en daarom gaf Gelfand verbouwereerd op.

Op een vraag over zijn gevoelens over de tweekamp tijdens de chaotische persconferentie antwoordde Gelfand: “Emoties zijn niet het meest interessante nu”, en hij vervolgde zijn analyse met de computer. De tweekamp is nu eindelijk los gekomen en in de resterende partijen zal blijken wie de sterkste zenuwen heeft. Het gaat soms om kleine dingen die het verschil maken.

Glazen wand.
Foto: Peter Doggers

De spelers zitten op een podium met een glazen wand tussen hen en het publiek. Dat zou dan moeten zijn ter voorkoming van geluidsoverlast en vals spel en dat is opmerkelijk. De wand bestaat uit zeven delen, niet heel dik, en is niet geluiddicht. Het is een denkfout als de organisatie dit voor de spelers doet. Zij hebben het amper in de gaten als de partij eenmaal is begonnen. Het is ook algemeen bekend dat een constant geroezemoes minder afleidt dan een totale stilte waarin ieder kuchje stoort. In de reglementen staat dat er ‘een scheiding moet zijn tussen spelers en publiek’ maar meestal is dat een mooi koord. Wat betreft het vals spelen zou het beter zijn de toeschouwers niet alleen vriendelijk te verzoeken om geen Iphones en Ipads te gebruiken maar daar ook toezicht op te houden. En dat gebeurt niet. Overigens zijn vanaf het podium alleen de eerste rijen zichtbaar en hadden de spelers de overvolle zaal in het weekend, meer dan vijf honderd toeschouwers, niet eens gemerkt. De wand is een groot probleem voor de fotografen, zij kunnen niet flitsen en zien zichzelf terug op de foto.

De spelers worden vlak voor de partij, bij het betreden van de speelruimte, met een metaaldetector gecheckt, dat is al een paar jaar gebruikelijk sinds de schaakcomputers zo sterk en snel geworden zijn. Toch zijn dit typische voorzorgsmaatregelen ingegeven door overbezorgdheid, desgevraagd reageerden de spelers in de trant van ‘het maakt allemaal niet zoveel uit, als we schaken, zijn al die zaken onbelangrijk’.

Viswanathan Anand – Boris Gelfand, partij 8
1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.f3 c5 4.d5 d6 5.e4 Lg7 6.Pe2 0-0 7.Pe-c3 Ph5 8.Lg5 Lf6 9.Lxf6 exf6 10.Dd2 f5 11.exf5 Lxf5 12.g4 Te8+ 13.Kd1 Lxb1 14.Txb1 Df6 15.gxh5 Dxf3+ 16.Kc2 Dxh1 17.Df2 en zwart geeft op.


Foto: Peter Doggers

Foto: Peter Doggers

Dit bericht is geplaatst in Telegraaf rubriek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.