Telegraaf: WK schaken zonder poespas

WK-schaken zonder poespas


Foto: Cathy Rogers

Moskou. Bij de openingsceremonie in de Tretjakov Galerie van het wereldkampioenschap schaken werd duidelijk zichtbaar dat dit keer de kans klein is op politieke of psychologische toestanden. Wereldkampioen Viswanathan Anand (Ind) en uitdager Boris Gelfand (Isr) lachten vriendelijk en wensten elkaar succes. De tweekamp gaat over twaalf partijen en het prijzenfonds is 2,5 miljoen dollar.

Viswanathan Anand, geboren 11 december 1969 in Madras, India, leerde van zijn moeder schaken op zijn zesde. Al snel was hij de beste speler van zijn land en toen hij jeugdwereldkampioen werd in 1987 was hij de eerste Indiase grootmeester. Hij onderscheidde zich door een opmerkelijke combinatie van snel spel en grote rekenkracht. Er zijn vele serieuze partijen bekend waar hij maar een kwartier over nadacht. Zijn spreeksnelheid ligt ook hoog, alsof hij al zijn gedachtes probeert bij te houden.

Tussen 1995 en 2000 klopte Anand op de poorten van het wereldkampioenschap maar hij was nog net niet goed genoeg voor de twee grote Russische schakers Gary Kasparov en Anatoli Karpov. In 2000 werd het WK in toernooivorm verspeeld en toen lukte het Anand wel. Zijn populariteit in India, de bakermat van de schaaksport, is sindsdien ongekend groot. Hij kreeg vele onderscheidingen en wordt bij staatsbanketten uitgenodigd waar hij als enige sportman tussen de andere groten der aarde zit. Anand rookt niet en drinkt geen alcohol en stelt zich bescheiden op. Hij is getrouwd en heeft een zoon van een jaar. Het feit dat vele topschakers met hem hebben samengewerkt (Kasparov, Kramnik, Carlsen) laat zien dat Anand zich uitsluitend concentreert op het schaakbord. Hij is zonder enige kanttekening alom een geliefd kampioen. In 2008 en 2010 verdedigde Anand zijn wereldtitel in tweekampen tegen respectievelijk Vladimir Kramnik (Rus) en Veselin Topalov (Bul).

Uitdager Boris Gelfand werd geboren in Minsk, Wit-Rusland, op 24 juni 1968. Hij heeft de Russische schaakschool doorlopen en dat is de beste basis voor een professional. In 1998 emigreerde hij naar Israël, waar hij met open armen werd ontvangen. Er zijn vele supporters uit zijn nieuwe vaderland naar Moskou gekomen om hem in de moeilijkste uitdaging van zijn carrière te steunen. Ook de Israëlische media zijn goed vertegenwoordigd. Gelfand was gedeeld eerste bij het jeugdwereldkampioenschap in 1988 en hij behaalde zijn grootmeestertitel in 1989. Toch schitterde zijn ster nooit zo helder als die van Anand. Zijn laatste grote succes was het WK in 2007 waar hij samen met Vladimir Kramnik op de gedeelde tweede plaats eindigde, achter Anand. In het kandidatentoernooi 2011 begon Gelfand als oudste en als outsider maar zijn degelijke spel en uitgebalanceerd positiegevoel brachten hem succes. Ook al zien vele liefhebbers liever een WK waarin de Noor Magnus Carlsen (met de hoogste Elo-rating), of de Armeen Levon Aronian (de nummer twee op de ratinglijst) de uitdager was geweest, toch heeft Gelfand deze kans op eigen kracht verdiend. Gelfand is getrouwd en heeft twee kinderen, de jongste is nog geen jaar.

Anand start als favoriet maar veel zal afhangen van de voorbereiding en de vorm. Beide spelers hebben een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit en ongeacht wie er uiteindelijk wint: de volgende kampioen is een aangenaam heer en een goede ambassadeur van de schaaksport.

Partij 1 V. Anand – B. Gelfand, Grünfeld-Indische opening.

1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.Pf3 Lg7 5.cxd5 Pxd5 6.e4 Pxc3 7.bxc3 c5 8.Lb5+ Pc6 9.d5 Da5 10.Tb1 a6 11.Lxc6+ bxc6 12.0-0 Dxa2 13.Tb2 Da5 14.d6 Ta7 15.Lg5 exd6 16.Dxd6 Td7 17.Dxc6 Dc7 18.Dxc7 Txc7 19.Lf4 Tb7 20.Tc2 0-0 21.Ld6 Te8 22.Pd2 f5 23.f3 fxe4 24.Pxe4 Lf5
remise.


Foto: Cathy Rogers

Foto: Cathy Rogers


Foto: Peter Doggers

Foto: Peter Doggers

Foto: Peter Doggers

Dit bericht is geplaatst in Telegraaf rubriek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.